vrijdag 8 september 2017

Het verhaal van het potlood

Spiegelgedachten, Spiegelruimte, Hillie Snoeijer, christelijk psycholoog Baflo, relatietherapie

Een verhaal is een krachtig instrument om iets duidelijk te maken en een levensles door te geven. Deze week wil ik je het verhaal van het potlood vertellen. Het is niet mijn eigen verhaal, maar het betreft een vrije bewerking van het verhaal van Paul Coelho.

Een jongetje keek naar zijn oma die een brief aan het schrijven was. Op een gegeven moment vroeg hij: ‘Oma, schrijf je een verhaaltje over wat wij samen hebben meegemaakt? Of schrijf je misschien een verhaaltje over mij?’

Zijn oma stopte met haar brief, glimlachte, en zei: ‘Ik schrijf inderdaad over jou. Maar belangrijker dan de woorden die ik schrijf, is het potlood waarmee ik schrijf. Ik zou willen dat je later, als je groot bent, net zoals dit potlood wordt.’

Het jongetje keek nieuwsgierig naar het potlood, maar kon er niets bijzonders aan ontdekken. ‘Maar het is een gewoon potlood, niets speciaals!’

‘Het is maar hoe je ernaar kijkt’ zei oma
Een potlood lijkt heel gewoon, maar toch is hij heel bijzonder. Want je kunt vijf dingen leren van een potlood. Als je dat onthoudt, dan zul je iemand worden die in vrede leeft met andere mensen.

Ten eerste:
Je zult misschien hele bijzondere dingen gaan doen, maar je mag nooit vergeten dat er een hand is die jou leidt. Deze hand noemen we God, en Hij zal je altijd leiden in je leven. Hij houdt je altijd vast.

Ten tweede:
Als ik teken met een potlood, dan moet ik zo nu en dan even stoppen om de punt te slijpen. Daardoor heeft het potlood een beetje pijn, maar het wordt er scherper van. Dat is ook zo in het leven. Soms moet je moeilijke, pijnlijke dingen meemaken, maar het helpt je om sterker te worden, het maakt je tot een beter mens. Het is belangrijk om zo nu en dan de punt van het potlood te slijpen.

Ten derde:
Als je met een potlood schrijft, kun je altijd uitgummen wat je schreef. Wij maken allemaal fouten in het leven, dan zeg je dingen of doe je dingen die niet goed zijn. Gelukkig mogen we onze fouten uitgummen. Dat noemen we vergeven. Het mooiste is natuurlijk om fouten te voorkomen. Let dus goed op hoe je leeft, wat je zegt of doet.

Ten vierde:
Het belangrijkste van het potlood is niet het hout of de buitenkant, maar het grafiet dat erin zit. Het gaat er niet om hoe je er uit ziet, dat is voor God niet belangrijk, maar wie je van binnen bent. Dus wees steeds bezorgd wat er binnen in je gebeurt.

Ten vijfde:
Weet je wat een potlood bijzonder maakt? Het laat altijd een spoor achter. Wij laten ook sporen na in het leven. Besef goed dat alles wat je in je leven doet, sporen zal achterlaten en probeer je daar voortdurend van bewust te zijn.

Probeer te leven als een potlood.
Als je een potlood ziet, denk dan maar aan mijn verhaal, zei oma. Dat helpt.
(Het potlood, vrij bewerkt naar het verhaal Paul Coelho)

Hartelijke groeten vanuit de SpiegelRuimte,

Hillie Snoeijer
(Psycholoog en Relatiecounselor)

SpiegelRuimte - Praktijk voor Persoonlijke Groei en Relatieverbetering
Wier 8, 9953PK, Baflo
Tel. 0595 - 422431
www.spiegelruimte.nl


 Like en volg praktijk SpiegelRuimte op Facebook: https://www.facebook.com/Spiegelruimte/ 
----------------------------------------------------------------------------------------------
BOEKENTIP SEPTEMBER 2017 :  Leer te leven (Philip C. McGraw € 19,99) McGraw presenteert in zijn baanbrekende boek 10 ondubbelzinnige Levenswetten: wanneer je daarnaar handelt, zul je erin slagen je levensloop een totaal andere wending te geven - sterker nog, je zult erin slagen ten volle te leven! Het is mogelijk dat je bent vastgelopen in een "onwerkbare" relatie, in een baan zonder vooruitzichten of dat je steeds terugvalt in een verslavende gewoonte. De meeste mensen sluiten in dergelijke situaties compromissen, schuiven de verantwoordelijkheid af, geven anderen de schuld. Niet doen, aldus Phillip McGraw, dat lost echt niets op. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor wat je wel of niet onderneemt. Om de kwaliteit van je leven drastisch te verbeteren moet je de regels van het harde spel dat "bestaan" heet, kennen en toepassen. McGraw spreekt duidelijke taal en doorspekt zijn levenslessen met aansprekende voorbeelden uit het leven van alledag.
 
Koop bij bol.com
  •  ----------------------------------------------------------------------------------------------
Boeken nodig en bestellen?
Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/product
dat jij via mijn site koopt bij Bol.Com,
ik een deel van de verkoopopbrengst ontvang.
Bestel je boeken via mij.

Hartelijk dank daarvoor!

Koop bij bol.com

1 opmerking:

Fijn wanneer je iets deelt van wat dit blogbericht bij je oproept.
Heb je een vraag naar aanleiding van een post? Stel hem gerust.

Populaire berichten